Зображення Страсного тижня на іконах із фондової збірки заповідника «Чернігів стародавній»

Останній тиждень перед Великоднем — найскорботніший час, у який віряни переживають останні моменти земного життя Ісуса Хрита — носить назву «Страстнй тиждень», адже у ці дні відбувались події, що звуться Страстями Господніми.

Читати далі...

Велике Тридення. Страстна (Велика Пʼятниця)

Церковна традиція Найскорботніший день Великого Посту і Страстного Тижня — Страстна або Велика П’ятниця. Саме у п’ятницю на Голгофі було розіп’ято Христа. Тому символами цього дня для християн є Розп’яття і скорбота.

Читати далі...

Музейна зустріч: «Чернігівське князівство ХІ — першої половини ХІІІ ст., як невід’ємна складова традиції української державності»

30 квітня, о 15.00 год., в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у будівлі Колегіуму, на Валу) відбудеться музейна зустріч на тему: «Чернігівське князівство ХІ — першої половини ХІІІ ст., як невід’ємна складова традиції української державності».

Читати далі...

Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви»

23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у приміщенні Колегіуму, на Валу) відкривається виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви».

Читати далі...

Сторінками історії: Борисоглібський собор ХІІ ст.

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» започатковує щотижневу рубрику: «Сторінками історії…», де розкриватимуться маловідомі факти та історичні сюжети, присвячені Чернігову, а також відомості про собори, храми, артефакти та музейні предмети заповідника, занурюючи користувачів соціальних мереж у глибини минулого.

Читати далі...

Лекція про діяльність ICOMOS International в Чернігові в умовах війни та надзвичайних ситуацій

18 квітня, до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, було проведено гостьову лекцію для студентів Навчально-наукового Інституту історії та соціогуманітарних дисциплін ім. О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка. Вона спрямована на розширення і поглиблення знань студентської молоді щодо діяльності ICOMOS International в Україні, особливо з початком війни, її роботи безпосередньо в Чернігові […]

Читати далі...

У Міжнародний день пам’яток і визначних місць згадуємо хронологію подій щодо діяльності ЮНЕСКО та ІКОМОС у Чернігові

У Міжнародний день пам’яток і визначних місць згадуємо хронологію подій щодо діяльності ЮНЕСКО та ІКОМОС у Чернігові (квітень 2023 р. – квітень 2024 р.):

Читати далі...